marți, 26 octombrie 2010

Despre Brasov

Orasul Brasoveste cel mai mare municipiu si resedinta judetului Brasov, detinand titlul de oras-martir. Se afla situat in partea centrala a Romaniei, in Depresiunea Brasovului, la o altitudine de 625 m.
Aflandu-se in curbura interna a Carpatilor, Brasovul este delimitat in partea sudica si sud-estica de masivele Piatra Mare si Postavaru. Municipiul Brasov este strabatut de paraul Graft, Valea Florilor, Valea Plopilor, Valea Tei, Valea Racadau, Raul Timisul Sec si Canalul Timis.
Clima este temperat-continentala, ce se caracterizeaza prin temperaturi usor scazute, precipitatii relativ reduse si o umiditate a aerului cu valori medii anuale de 75%. Verile au temperatura medie anuala intre 22-27 grade C si iernile au temperaturi situate intre -10 si -2 grade C.
Fecioara Maria este considerata patronul orasului Brasov, statuia ei aflandu-se pe unul din contrafortii Bisericii Negre, contrafort ce este indreptat spre Casa Sfatului. Sub statuia Sfintei Fecioare se afla sculptata in relief stema orasului.
La recensamantul din 2002, populatia Brasovului atingea un numar de 284.596 locuitori, aflandu-se intr-o continua scadere, in 2006 fiind de 281.375 locuitori, iar in anul 2008, populatia Brasovului numara 279.700 locuitori. Structura etnica a populatiei cuprinde 90,66% romani, 8,54% maghiari, 0,60% germani, 0,26% rromi, 138 de evrei si alte nationalitati (italieni, rusi, greci) in proportie de 0,31%. Din punct de vedere al religiei, populatia Brasovului este formata din ortodocsi (30%), romano-catolici (22,3%), lutherani (22%), reformanti (13,9%).
Orasul Brasov este atestat in documente in 1234 sub denumirea de Corona, iar in secolul al XIV-lea este considerat centrul administrativ al Tarii Barsei, numarandu-se printre centrele economice si culturale din zona Transilvaniei. In Cetate existau doua artere principale, Strada Manastirii si Strada Portii, inca din prima jumatate a secolului XIV. In anul 1421 intregul oras a fost distrus de catre invadatori, iar consiliul orasenesc a fost dus in robie. Turcii au dorit sa cucereasca Brasovul in 1432, insa nu au reusit din cauza sistemului de aparare care era destul de puternic pentru a face fata asediilor. Fortificatiile au reusit sa aduca Brasovul printre cele mai aparate orase-cetate din Transilvania. Intre anii 1639-1641, fortificatiile orasului Brasov au fost amplificate prin randuri de curtine si santuri de aparare. Sistemul defensiv al Cetatii se incheie odata cu terminarea construirii Bastionului Aurarilor.
In 1689 are loc un eveniment tragic pentru Brasov, un incendiu devastator a distrus marea parte a constructiilor din Cetate. In timpul in care se lucra la reconstruirea edificiilor distruse, Brasovul devine un oras mestesugaresc, fiind atestate aici peste 1227 de ateliere. De-a lungul timpului au reusit sa aduca la zi sistemul defensiv al Cetatuii de pe Dealul Straja, sa construiasca o sosea care sa faca legatura cu Tara Romaneasca si sa paveze cu piatra Piata Sfatului (1737).
Inainte de anul 1399 in Brasov, a fost construita prima scoala romaneasca ce avea tiparnita proprie si numerosi dascali. Mai tarziu s-au infiintat teatre si o filarmonica, iar dupa 1990 au aparut numeroase organizatii cultuarale.
Brasovul reuseste sa atraga anual un numar mare de turisti romani, dar si multi straini care sunt interesati de numeosele obiective de atractie turistica existente de sute de ani in Brasov. Un alt motiv pentru care turistii aleg sa viziteze Brasovul il reprezinta Festivalul International „Cerbul de Aur” pe a carui scena au urcat multe celebritati, atat in calitate de concurenti (Julio Iglesias, Enrique Iglesias, Christina Aguilera), cat si pentru a canta in concerte (Kylie Minogue, Toto Cutugno, P!nk, Diana Ross, Ricky Martin, Dalida, Patricia Kaas, Ray Charles, Kelly Family si multi altii).
De-a lungul timpului Brasovul a cunoscut o mare dezvoltare in ceea ce priveste turismul. Datorita numeroaselor muzee, biserici si temple, parcuri si rezervatii naturale si multe alte cladiri, monumente si locuri care prezinta un mare interes in randul turistilor, indiferent de nationalitate, Brasovul a reusit sa urce in fruntea celor mai vizitate orase din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu