sâmbătă, 2 octombrie 2010

Turnu Severin

Aflat pe malul stang al Dunarii, in partea vestica a Olteniei, municipiul Drobeta Turnu Severin pare un crampei din Rai.
 
Cu o istorie secular, Drobeta Turnu Severin aminteste de razboaiele dintre daci si romani, dovada ferma fiind chiar Piciorul podului Lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, sau ruinele cetatii Drobeta.
 
De-a lungul timpului, Drobeta Turnu Severin a fost un important punct comercial si naval, avand avantajul pozitionarii pe malul fluviului.
 
Inca din perioada dacica, Drobeta a fost un punct strategic, fiind considerat rascrucea drumurilor uscat-apa. In acele vremuri era vazut drept primul centru urban din regiune, iar la nivel national se clasa pe locul al treilea, dupa Sarmisegetusza si Apullum. In timpul lui Hadrian, orasul a fost numit municipiu, pentru ca, mai tarziu, in jurul anilor 200, sa fie ridicat la rangul de colonie, locuitorii lui avand drepturi egale cu cei ai Romei.
 
Mai aproape de zilele noastre, in jurul anilor 1050, a fost zidita de catre Ladislau cetatea Turnu. Aceasta a fost ridicata ca punct strategic inpotriva Taratului Bulgar. Ruinele acestei cetati se inalta si astazi pe malul Dunarii, dorind parca sa mai adauge o “caramida” la trecerea acestui tinut in analele istoriei. Din cauza scopului military pe care cetatea il avea, aceasta a fost greu incercata de-a lungul timpului. Dupa distrugerea cetatii, locuitorii au reconstruit asezarea la 5 km mai sus de vechea cetate. Din anul 1833, orasul este stramutat, in prezenta Generalului Pavel Kiseleff, pe actual locatie. Din acest an orasul incepe o noua viata, din ce in ce mai prospera. 
 
La inceputul anilor 1900, in oras se deschid rand pe rand Fabrica de mezeluri, Fabrica de bomboane, Banca Mehedinti, Banca Severinului si Banca Comerciala. Tot la inceputul anilor 1900, din cauza problemelor alimentarii cu apa, se construieste Castelul de Apa, astazi “monument” vizitat des de turistii straini.
 
Din punct de vedere climatic, Drobeta Turnu Severin are un climat temperat continental, cu influente submediteraneene, fapt ce permite dezvoltarea unei vegetatii bogate. Printre arborii si arbustii ce “populeaza” zona putem amintiMigdalul, Smochinul, Liliacul, insa nu putem ocoli frumusetea exotica a Magnoliilor, a Nucului Caucazian si chiar Ginko Biloba-acesta din urma fiind cea mai veche specie de pe glob.
 
Un tur al orasului are asupra turistului un effect special, imbinand obiective istorice precum Piciorul Podului lui Traian, Cetatea Medievala, Castrul Roman; cu obiective romantic si interbelice precum Castelul de Apa sau Palatul Cultural Theodor Costescu; ori cladiri noi, realizate pe structura metalize si sticla, precum cladirea Romtelecom sau Finantele Publice.
 
De neocolit este si Parcul Rozelor, renumit prin cele cateva zeci de specii de trandafiri, cu alei umbrite de castani infloriti. In Parcul Rozelor se ridica Monumentul Eroilor, ridicat in cinstea aparatorilor patriei.
 
In apropierea Palatului Cultural Theodor Costescu se afla o frumoasa fantana arteziana ce incanta privirile severinenilor si ii racoreste in serile lungi de vara. Tot acolo se poate vizita micutul, dar cochetul Parc Central ce adaposteste statuile impunatoare ale lui Decebal si Traian, dovada a trecerii acestora prin urbea dunareana.
Pentru o dupa-amiaza speciala, turistii pot vizita Muzeul de Arta, gazduit de impresionanta casa Sebathay-o constuctie reprezentativa a bunastarii severinene din Belle Epoque.
 
Tot la capitolul muzee, trebuie amintit  Muzeul Portile de Fier, muzeu cu o deosebita incarcatura emotionala, daca tinem cont de costumele populare existente aici, ori de casele taranesti specific zonei. In incinta muzeului veti gasi al doilea acvariu ca marime din tara, dupa cel din Constanta, dar si specii de animale si pasari de pe malul stang al Dunarii.
 
Doritorii de liniste pot opta seara pentru o plimbare cu vaporul pe Dunare pana la Cazanele Mici si Mari si pot admira luminile orasului Orsova, de la bordul vaporului.In timpul plimbarii pe Dunare, turistii se pot delecta cu delicioasele preparate pescaresti, pregatite in stil traditional.
 
Credinciosii pot avea un moment de reculegere la manastirea Vodita, situate pe drumul ce leaga Drobeta Turnu Severin de Orsova; sau pot opta pentru frumoasa manastire Sfanta Ana, situate chiar in orasul Orsova.
 
Cu un aer deosebit, orasul dunarean ramane in inimile vizitatorilor prin imbinarea perfecta a trecutului zbuciumat cu prezentul.
sursa romaniaturistica.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu