marți, 26 octombrie 2010

Despre Brasov

Orasul Brasoveste cel mai mare municipiu si resedinta judetului Brasov, detinand titlul de oras-martir. Se afla situat in partea centrala a Romaniei, in Depresiunea Brasovului, la o altitudine de 625 m.
Aflandu-se in curbura interna a Carpatilor, Brasovul este delimitat in partea sudica si sud-estica de masivele Piatra Mare si Postavaru. Municipiul Brasov este strabatut de paraul Graft, Valea Florilor, Valea Plopilor, Valea Tei, Valea Racadau, Raul Timisul Sec si Canalul Timis.
Clima este temperat-continentala, ce se caracterizeaza prin temperaturi usor scazute, precipitatii relativ reduse si o umiditate a aerului cu valori medii anuale de 75%. Verile au temperatura medie anuala intre 22-27 grade C si iernile au temperaturi situate intre -10 si -2 grade C.
Fecioara Maria este considerata patronul orasului Brasov, statuia ei aflandu-se pe unul din contrafortii Bisericii Negre, contrafort ce este indreptat spre Casa Sfatului. Sub statuia Sfintei Fecioare se afla sculptata in relief stema orasului.
La recensamantul din 2002, populatia Brasovului atingea un numar de 284.596 locuitori, aflandu-se intr-o continua scadere, in 2006 fiind de 281.375 locuitori, iar in anul 2008, populatia Brasovului numara 279.700 locuitori. Structura etnica a populatiei cuprinde 90,66% romani, 8,54% maghiari, 0,60% germani, 0,26% rromi, 138 de evrei si alte nationalitati (italieni, rusi, greci) in proportie de 0,31%. Din punct de vedere al religiei, populatia Brasovului este formata din ortodocsi (30%), romano-catolici (22,3%), lutherani (22%), reformanti (13,9%).
Orasul Brasov este atestat in documente in 1234 sub denumirea de Corona, iar in secolul al XIV-lea este considerat centrul administrativ al Tarii Barsei, numarandu-se printre centrele economice si culturale din zona Transilvaniei. In Cetate existau doua artere principale, Strada Manastirii si Strada Portii, inca din prima jumatate a secolului XIV. In anul 1421 intregul oras a fost distrus de catre invadatori, iar consiliul orasenesc a fost dus in robie. Turcii au dorit sa cucereasca Brasovul in 1432, insa nu au reusit din cauza sistemului de aparare care era destul de puternic pentru a face fata asediilor. Fortificatiile au reusit sa aduca Brasovul printre cele mai aparate orase-cetate din Transilvania. Intre anii 1639-1641, fortificatiile orasului Brasov au fost amplificate prin randuri de curtine si santuri de aparare. Sistemul defensiv al Cetatii se incheie odata cu terminarea construirii Bastionului Aurarilor.
In 1689 are loc un eveniment tragic pentru Brasov, un incendiu devastator a distrus marea parte a constructiilor din Cetate. In timpul in care se lucra la reconstruirea edificiilor distruse, Brasovul devine un oras mestesugaresc, fiind atestate aici peste 1227 de ateliere. De-a lungul timpului au reusit sa aduca la zi sistemul defensiv al Cetatuii de pe Dealul Straja, sa construiasca o sosea care sa faca legatura cu Tara Romaneasca si sa paveze cu piatra Piata Sfatului (1737).
Inainte de anul 1399 in Brasov, a fost construita prima scoala romaneasca ce avea tiparnita proprie si numerosi dascali. Mai tarziu s-au infiintat teatre si o filarmonica, iar dupa 1990 au aparut numeroase organizatii cultuarale.
Brasovul reuseste sa atraga anual un numar mare de turisti romani, dar si multi straini care sunt interesati de numeosele obiective de atractie turistica existente de sute de ani in Brasov. Un alt motiv pentru care turistii aleg sa viziteze Brasovul il reprezinta Festivalul International „Cerbul de Aur” pe a carui scena au urcat multe celebritati, atat in calitate de concurenti (Julio Iglesias, Enrique Iglesias, Christina Aguilera), cat si pentru a canta in concerte (Kylie Minogue, Toto Cutugno, P!nk, Diana Ross, Ricky Martin, Dalida, Patricia Kaas, Ray Charles, Kelly Family si multi altii).
De-a lungul timpului Brasovul a cunoscut o mare dezvoltare in ceea ce priveste turismul. Datorita numeroaselor muzee, biserici si temple, parcuri si rezervatii naturale si multe alte cladiri, monumente si locuri care prezinta un mare interes in randul turistilor, indiferent de nationalitate, Brasovul a reusit sa urce in fruntea celor mai vizitate orase din Romania.

vineri, 8 octombrie 2010

Castiga un iPhone

Cu acest articol particip la concursul organizat de Ianculescul.com si Revista Moda si Frumusete.
Premiul cel mare al acestui concurs este un iPhone 3, care va merge catre cea mai buna si cea mai eficienta campanie  de promovare a acestui concurs.
Rolul meu practic este sa determin cat mai multi bloggeri sa participe la acest concurs. Si sa am 2 linkuri catre aceasta revista de moda. In primul rand o sa apelez la prieteni pentru a ma ajuta si o sa ii bat la cap in fiecare zi sa participe la concurs, apoi o sa incerc sa va conving si pe voi sa participati.
Pe langa iPhone mai puteti castiga un domeniu .ro si host pe 2 ani de zile. Un premiu destul de bun si de interesant.
Cei care se inscriu la concurs primesc cate o bere din partea si un multam fain.
Mai multe detalii despre concurs: castiga un iPhone.

duminică, 3 octombrie 2010

Dinamo-Steaua

Petse o saptamana se va juca cel mai asteptat meci al campionatului, derbyul Dinamo-Steaua. Ambele echipe cam schioapata in campionat. Care credeti ca va castiga acest meci ?

Eu sustin colectarea selectiva

Eu sustin colectarea selectiva, sustine si tu colectarea selectiva.
De ce trebuie sustinuta colectarea selectiva? Deoarece aproape toate obiectele se recicleaza si este nevoie sa fim mai ordonati si sa nu aruncam gunoaiele aiurea.
Niste oameni la care le pasa au inceput o campanie care merita sustinuta http://www.colecteazaselectiv.ro/.
Sustineti aceasta campanie.

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Turnu Severin

Aflat pe malul stang al Dunarii, in partea vestica a Olteniei, municipiul Drobeta Turnu Severin pare un crampei din Rai.
 
Cu o istorie secular, Drobeta Turnu Severin aminteste de razboaiele dintre daci si romani, dovada ferma fiind chiar Piciorul podului Lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, sau ruinele cetatii Drobeta.
 
De-a lungul timpului, Drobeta Turnu Severin a fost un important punct comercial si naval, avand avantajul pozitionarii pe malul fluviului.
 
Inca din perioada dacica, Drobeta a fost un punct strategic, fiind considerat rascrucea drumurilor uscat-apa. In acele vremuri era vazut drept primul centru urban din regiune, iar la nivel national se clasa pe locul al treilea, dupa Sarmisegetusza si Apullum. In timpul lui Hadrian, orasul a fost numit municipiu, pentru ca, mai tarziu, in jurul anilor 200, sa fie ridicat la rangul de colonie, locuitorii lui avand drepturi egale cu cei ai Romei.
 
Mai aproape de zilele noastre, in jurul anilor 1050, a fost zidita de catre Ladislau cetatea Turnu. Aceasta a fost ridicata ca punct strategic inpotriva Taratului Bulgar. Ruinele acestei cetati se inalta si astazi pe malul Dunarii, dorind parca sa mai adauge o “caramida” la trecerea acestui tinut in analele istoriei. Din cauza scopului military pe care cetatea il avea, aceasta a fost greu incercata de-a lungul timpului. Dupa distrugerea cetatii, locuitorii au reconstruit asezarea la 5 km mai sus de vechea cetate. Din anul 1833, orasul este stramutat, in prezenta Generalului Pavel Kiseleff, pe actual locatie. Din acest an orasul incepe o noua viata, din ce in ce mai prospera. 
 
La inceputul anilor 1900, in oras se deschid rand pe rand Fabrica de mezeluri, Fabrica de bomboane, Banca Mehedinti, Banca Severinului si Banca Comerciala. Tot la inceputul anilor 1900, din cauza problemelor alimentarii cu apa, se construieste Castelul de Apa, astazi “monument” vizitat des de turistii straini.
 
Din punct de vedere climatic, Drobeta Turnu Severin are un climat temperat continental, cu influente submediteraneene, fapt ce permite dezvoltarea unei vegetatii bogate. Printre arborii si arbustii ce “populeaza” zona putem amintiMigdalul, Smochinul, Liliacul, insa nu putem ocoli frumusetea exotica a Magnoliilor, a Nucului Caucazian si chiar Ginko Biloba-acesta din urma fiind cea mai veche specie de pe glob.
 
Un tur al orasului are asupra turistului un effect special, imbinand obiective istorice precum Piciorul Podului lui Traian, Cetatea Medievala, Castrul Roman; cu obiective romantic si interbelice precum Castelul de Apa sau Palatul Cultural Theodor Costescu; ori cladiri noi, realizate pe structura metalize si sticla, precum cladirea Romtelecom sau Finantele Publice.
 
De neocolit este si Parcul Rozelor, renumit prin cele cateva zeci de specii de trandafiri, cu alei umbrite de castani infloriti. In Parcul Rozelor se ridica Monumentul Eroilor, ridicat in cinstea aparatorilor patriei.
 
In apropierea Palatului Cultural Theodor Costescu se afla o frumoasa fantana arteziana ce incanta privirile severinenilor si ii racoreste in serile lungi de vara. Tot acolo se poate vizita micutul, dar cochetul Parc Central ce adaposteste statuile impunatoare ale lui Decebal si Traian, dovada a trecerii acestora prin urbea dunareana.
Pentru o dupa-amiaza speciala, turistii pot vizita Muzeul de Arta, gazduit de impresionanta casa Sebathay-o constuctie reprezentativa a bunastarii severinene din Belle Epoque.
 
Tot la capitolul muzee, trebuie amintit  Muzeul Portile de Fier, muzeu cu o deosebita incarcatura emotionala, daca tinem cont de costumele populare existente aici, ori de casele taranesti specific zonei. In incinta muzeului veti gasi al doilea acvariu ca marime din tara, dupa cel din Constanta, dar si specii de animale si pasari de pe malul stang al Dunarii.
 
Doritorii de liniste pot opta seara pentru o plimbare cu vaporul pe Dunare pana la Cazanele Mici si Mari si pot admira luminile orasului Orsova, de la bordul vaporului.In timpul plimbarii pe Dunare, turistii se pot delecta cu delicioasele preparate pescaresti, pregatite in stil traditional.
 
Credinciosii pot avea un moment de reculegere la manastirea Vodita, situate pe drumul ce leaga Drobeta Turnu Severin de Orsova; sau pot opta pentru frumoasa manastire Sfanta Ana, situate chiar in orasul Orsova.
 
Cu un aer deosebit, orasul dunarean ramane in inimile vizitatorilor prin imbinarea perfecta a trecutului zbuciumat cu prezentul.
sursa romaniaturistica.com